OKTOBER WOONMAAND, OKTOBER DROOMMAAND!
De bladeren aan de bomen zijn intussen flink verkleurd: warmrood, lichtgeel en diepbruin. Hoewel een heerlijk najaarszonnetje je huid nog lekker kan strelen neemt de kracht van de zon toch aardig af. Misschien ben je zelfs al onaangenaam verrast door de eerste stevige regenbuien? Wat is het fijn om het thuis nu weer warm en gezellig te maken met kaarsen en kussentjes, zodat jij je lekker neer kunt vleien met je zachte dekentje op de bank.
Herfst is bij uitstek het jaargetijde om ook eens kritisch naar je slaapkamer te kijken. De nachten worden kouder. Heb je je zomerdekbed al verruild voor het winterdekbed? Wanneer je ’s avonds in je bed kruipt duurt het veel langer voordat je matras aangenaam warm aanvoelt en jij lekker in slaap valt. Wist je dat er hoeslakens zijn die supersnel jouw lichaamswarmte aannemen?
Het begint bij een molton
Die doe je als eerste over je matras en daarna gaat er pas het (boven)hoeslaken overheen. Een molton is een extra beschermhoes die is gemaakt van een vrij dikke katoenen draad en geweven in een keperbinding. De witte stof wordt geruwd waardoor het zacht en pluizig is. De molton neemt snel veel transpiratievocht op, filtert de afvalstoffen (zouten en zuren) eruit en houdt die vast. Lucht kan er gewoon doorheen zodat het matras kan blijven ventileren. Hoe meer grondstof (katoen), hoe zwaarder(dikker) de kwaliteit van de molton. Wat veel mensen niet weten is dat de stof verzadigd raakt. Daarom is het heel belangrijk dat je iedere keer dat je het bed verschoont ook de molton in de was doet. Zo zorg je voor een goede hygiëne en blijft jouw matras langer mooi.
Voor kleine kinderen, maar ook voor volwassenen die regelmatig geplaagd worden door een ongelukje is er een geplastificeerde molton verkrijgbaar. Deze heeft als nadelen dat hij lang koud blijft en als hij eenmaal je lichaamswarmte heeft aangenomen, na een tijdje slapen juist broeierig warm wordt. Bij het draaien en bewegen in bed kun je het kunststof laagje horen en voelen. Natuurlijk zijn moltons verkrijgbaar in allerlei kwaliteiten en de daarbij behorende prijsklassen. Daarom is de één ook fijner dan de ander. Maar om een goede ventilatie te behouden is het beter om niet voor een geplastificeerde molton te kiezen als het niet écht noodzakelijk is.
Het hoeslaken; zwart, wit of een kleurtje.
De volgende laag om je matras is het hoeslaken, verkrijgbaar in veel kleuren en materialen. Meestal ook gemaakt van katoen. De manier van weven maar ook de dikte en hardheid van de draad bepalen hoe de stof aanvoelt. De hoeslakens kunnen op verschillende manieren gestikt worden. Bijvoorbeeld met rondom elastiek, of alleen elastiek bij het hoofd –en voeteneinde. Ze hebben ruime voorgevormde hoeken met hoekhoogtes van 20, 30, 40 of zelfs 50 centimeter. Zo valt het mooi ruim om het matras en blijft goed zitten. Ook wanneer jouw bed verstelbaar is.
Waarom katoen?
De grondstof die het meest gebruikt wordt in hoeslakens is katoen. Dit heeft te maken met de eigenschappen van dit natuurlijke, plantaardige materiaal. Het is zacht en het is te verwerken in allerlei weeftechnieken. De draaddikte kan dun tot heel dik zijn. Het neemt snel vocht op en het is een sterk materiaal. Kan heet gewassen worden en mag in de wasdroger. De naam van het soort hoeslaken heeft te maken met de manier waarop het doek geweven (of gebreid) is. Zo heb je o.a. standaardkatoen, perkal, satijn, jersey, flanel, badstof. Allemaal gemaakt van de grondstof katoen en steeds op een andere manier vervaardigd tot een hoeslaken met unieke eigenschappen.
Wat zijn de eigenschappen en kwaliteiten van de verschillende soorten hoeslakens?
Standaardkatoen: Bij katoen gebruiken ze in elkaar gedraaide vezels die samen de draad vormen. Hoe grover de draad is hoe stugger het weefsel aanvoelt. Wanneer grovere draden verwerkt zijn in een platbinding dan spreek je over standaardkatoen. Het weefsel voelt vaak stug aan en is wat dikker dan bijvoorbeeld Perkalkatoen of Egyptische katoen.
Perkalkatoen: Hoe langer de vezels die in de draad gedraaid zijn en hoe fijner en gladder de draad wordt, des te mooier de kwaliteit van de stof is. Het geweven doek wordt dunner, lichter en valt soepeler. Perkal katoen is gemaakt van zo’n mooie gladde draad geweven in een platbinding en soms zit er zelfs een klein knisperig geluidje in. Hoe vaker je het wast hoe soepeler de stof wordt. Pas wel op want het weefsel wordt wel delicater naarmate de draad dunner wordt.
Egyptische katoen: En wil je een hele lichte dichtgeweven katoen dan krijg je Egyptische katoen. De kwaliteit van de grondstof is geweldig. De vezels zijn lang en duurzaam en zijn goed te verwerken tot een prachtige dunne, lange en gladde draad. Verfstoffen worden goed opgenomen en de kleuren blijven lang mooi. Hoe vaker je het wast hoe mooier en zachter de stof wordt.
Satijn: Veel mensen denken dat satijn een hele andere (grond)stof is dan katoen. Dat is dus helemaal niet het geval. Satijn is een manier van weven, een dicht weefsel, de satijnbinding genoemd. Voor de mooiste hoeslakens en dekbedovertrekken gebruiken we het liefst 100% katoen als grondstof zodat de stof goed vocht op blijft nemen. Door de manier van weven met mooie dunne garens krijgt de stof een hele mooie glans. Je ziet ook wel eens mengsels van 50% katoen met 50% synthetische draden. Dit is een gladde schuiverige stof waar je liever niet onder wilt slapen. Het neemt bijna geen vocht op en het voelt broeierig warm aan.
Jersey: Van de platbinding en de satijnbinding gaan we over naar de breisels. Jersey is een weeftechniek van lussen, breien eigenlijk. De grondstof is katoen en door de weeftechniek ontstaat er een zekere rekbaarheid in de stof. Bij het instappen voelt het behaaglijk aan. Niet te warm en ook niet koud. Wil je een dikkere jersey dan kun je kiezen voor een DubbelJersey Gebreid met een dubbele draad waardoor de stof dikker is en voller aanvoelt. In jersey zijn veel verschillende kwaliteiten in omloop. Vaak wordt er een heel klein percentage Lycra toegevoegd zodat er extra veel stretch in de stof zit. Hoe mooier de kwaliteit hoe langer je hoeslaken meegaat.
Flanel: Heb je het altijd koud bij het instappen in bed? En duurt het een eeuwigheid voordat je het bed verwarmd hebt met jouw lichaamstemperatuur? Kies dan voor een hoeslaken van flanel. Grondstof katoen, geweven in een platbinding of in een keperbinding. En éénzijdig of tweezijdig geruwd. Daardoor krijg je een pluizig wollige stof die lekker zacht is en warm aanvoelt. Een typisch winterhoeslaken. Niet verwarren met flannel, dat is een wollen stof die gebruikt wordt voor (heren)pantalons en kostuums
Badstof: Ook badstof is gemaakt van allemaal lussen, met zoveel mogelijk katoen als grondstof. Het voelt zacht aan en is snel warm. Het neemt snel veel vocht op. Meestal is er aan de grondstof polyester toegevoegd om het breisel soepel om het matras te laten passen. Op den duur kan badstof behoorlijk hard aanvoelen. Dan kun je het best je hoeslaken een keer behandelen met wasverzachter of in de wasdroger drogen.
Lyocell: De stof, het materiaal Lyocell is beter bekend onder de merknaam Tencel. Het wordt gebruikt als vulmateriaal in dekbedden, onderdekens en hoofdkussens. Maar ook worden er garens van gesponnen die gebruikt worden in tijkstoffen voor dekbedden, hoeslakens en dekbedovertrekken. De grondstof: cellulosevezels (houtvezels) gewonnen uit de Eucalyptusboom. Deze vezel heeft een sublieme vochtopname. Het neemt tot wel 50% meer vocht op dan katoen. Het opgenomen vocht wordt vervolgens afgegeven aan de lucht zodat het snel verdampt. Mensen die het snel warm hebben, veel transpireren of last hebben van opvliegers slapen heerlijk dankzij Tencel.
LEKKER SLAPEN BEGINT IN EEN FIJN BED
Wist je dat je wakker kunt liggen van een bed dat niet (meer) bij jouw slaapwensen past? Wat ik heel veel hoor van mijn klanten is dat ze niet meer lekker kunnen liggen in hun eigen bed. Het is te hard, te zacht te warm of het is niet meer mogelijk om in je vertrouwde voorkeurshouding te liggen.
Je spieren doen pijn, je kunt je niet meer ontspannen, of het kost je te veel kracht om jezelf om te draaien. Ook daarvan kun je behoorlijk uit je slaap gehouden worden. Het is mogelijk om die klachten te verlichten of weg te nemen met slaapgerelateerde producten.
Zal ik je helpen bij het vinden van jouw nieuwe bed?
Een matras met een stabiele ondersteuning of een onderdeken gemaakt van vochtabsorberende materialen bijvoorbeeld. Een dekbed met een optimaal vochtregulerend vermogen of een hoofdkussen dat lekker zacht aanvoelt en toch je hoofd draagt en bovendien ook nog aangenaam koel aan blijft voelen.
Een ondersteuningskussen waardoor je in een (half –)zijdelingse houding meer steun krijgt of een elektrische lattenbodem zodat je gemakkelijker met je hoofd of je benen een stukje omhoog kunt slapen en ook met gemak uit je bed kunt opstaan. Verder zijn er moltons, hoeslakens en dekbedovertrekken in verschillende materialen die ervoor zorgen dat je het aangenaam warm hebt.
Goed slapen is heel persoonlijk! Wat voor de één te koud is, is voor de ander weer te warm. Wat jij fijn vindt is niet voor iedereen een oplossing. Ik kan je daarbij helpen!
Ben je benieuwd hoe jij je slaap kunt verbeteren? Neem dan CONTACT met me op voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies zodat ik al jouw vragen kan beantwoorden!
Geef een reactie