Home/Persoonlijk Slaapadvies/Een matrastopper, top of flop?

Een matrastopper, top of flop?

Een matrastopper, top of flop?

De matrastopper, een oplegmatrasje met een dikte tussen de 6 en 12 centimeter dat bovenop een matras gelegd wordt. Er zijn allerlei uiteenlopende redenen om zo’n topper aan te schaffen. Een veelgestelde vraag is dan ook: “Wanneer is het gebruik van een topper noodzakelijk? En wanneer is het juist totaal overbodig?”

 

Een goede keuze maken

Wanneer je een nieuwe boxspingcombinatie gaat kopen kom je voor een belangrijke keuze te staan. Kies je voor een matras dat meegestoffeerd is in dezelfde meubelstof als de boxspring? Of kies je voor een traditioneel matras met een (witte afritsbare) tijk? Deze keuze wordt vaak gemaakt op basis van het uiterlijk van het bed. Vaak vindt men de extra laag stof, in dezelfde kleur, om het matras gewoon mooier! Dan kies je dus voor een gestoffeerd matras. En dan heb je altijd een topper nodig.

Een gestoffeerd matras bestaat namelijk uit een verenkern van bonellvering of (bij de kwalitatief betere matrassen) pocketvering. Ommanteld een laag polyether of stevig koudschuim. De bedoeling is dat de vering in het matras een stevige ondersteunende en ventilerende basis vormt. Het schuim dat in het matras gebruikt wordt moet ervoor zorgen dat het matras gemakkelijk te stofferen is met meubelstof. Als het matras weinig inzakt blijft het langer en beter in vorm. Zo heb je een mooi matras, maar nu moet het nog comfortabel worden. Daar gaat de topper voor zorgen.

Want in het gestoffeerde matras ontbreekt de gehele comfortlaag zoals die zit in een traditioneel matras. In dit geval is de topper een zeer essentieel onderdeel van je boxspring. Het zorgt voor het nodige ligcomfort en ook voor het vochtopnemend en warmteregulerend vermogen. Daarom is het zinvol om niet alle aandacht uit te laten gaan naar het kiezen van de meubelstof of het hoofdbord, maar ook kritisch te kijken naar de dikte, de schuimsoort, de tijkstof van jouw topper. Bepaal of de eigenschappen passen bij jouw slaapwensen!

 

Boxspring met topper

Boxspring met gestoffeerde matrassen en topper.

Boxspring met matrassen

Boxspring met matrassen

 

Hoe kies je de juiste topper?

Een topper is verkrijgbaar in verschillende diktes, en gemaakt van diverse schuimsoorten:

Polyether: stevig en goedkoop maar geeft nauwelijks comfort of warmteregulatie. Eigenlijk kun je hier beter niet voor kiezen.

Koudschuim: Verkrijgbaar in divere kwaliteiten, hoe hoger het HR-getal, hoe meer veerkracht en ondersteuning en hoe beter de ventilatie en de warmte -en vochtregulatie is.

Standaardlatex: Heeft een vrij dichte celstructuur. Geeft een redelijke ondersteuning maar je hebt het wel snel warmer.

Talalaylatex: Is veerkrachtiger dan standaardlatex en heeft ook duidelijk een betere warmteregulatie. Van alle soorten is dit de meest prijzige.

Traagschuim: Ook bekend als Nasaschuim of visco-elastisch schuim: In dit materiaal lig je veel meer in, zak je zelfs een beetje weg. Het vormt zich naar je lichaam en werkt daardoor drukverrlagend. Het is een materiaal waarbij je het snel warm hebt en jezelf omdraaien is ook wat lastiger.

Gelfoam: Geeft ook een zachte ondersteuning en lijkt veel op traagschuim, maar geeft wel een betere warmteregulatie.

Als je uit alle materialen een keuze hebt gemaakt dan komt er nog het moment om te bepalen welke tijkstof je nodig hebt. Deze zorgt voor het vochtopnemend vermogen. Vergis je niet hoe belangrijk de topper is voor je ligcomfort, en probeer er zeker voldoende aandacht aan te besteden.

 

Wanneer is een topper overbodig?

Als je kiest voor een traditioneel matras, dan zijn er veel meer mogelijkheden om te varieren in zowel de kern van het matras als voor de comfortlaag die nu rechtstreeks in je matras verwerkt is. Je kunt kieze voor een matras met daarin een schuimsoort zoals natuurlatex of koudschuim. Of je kiest voor een matras met pocketvering. Bij een traditioneel matras ga je veel meer een samenwerking tussen de kern en de comfortlaag zoeken. Er is heel veel keuze. En als je voor het juiste matras kiest dan is het helemaal afgestemd op jouw lichaam, je slaaphouding, je warmtebehoefte en op jouw slaapwensen. Alles wat je nodig hebt zit in het matras en er is geen extra topper nodig. Het kan zelfs je ligcomfort verslechteren.

 

Wanneer beter helemaal geen topper gebruiken?

Als je een versleten matras wilt oppeppen met een goedkope topper. Dan maak je het voor heel even misschien wat beter, maar niets is wat het lijkt. Als je matras echt versleten is en je ligt in een kuil, geeft het geen ondersteuning meer. Na een vrij korte periode gaat ook de topper de kuil volgen. Vergeet ook niet dat een matras met of zonder topper een basis nodig heeft die ondersteunt. Is de bedbodem niet goed dan kan het matras en de topper niet goed ondersteund worden zodat je nog steeds niet goed zult liggen.

 

Wanneer is de topper wel een prima oplossing?

Heb je een matras gekocht dat toch niet helemaal naar wens is? En te weinig comfort biedt?

Dan kan een topper een oplossing zijn. Blijf goed letten op de vochtopname en de vochtregulatie van je matras. Een topper op een gewoon matras zorgt juist voor het dichtduwen van de lagen die deze eigenschappen hebben. Als je dan niet voldoende ventileert kan een ongezond slaapklimaat ontstaan .(schimmel en vochtvorming)

Heb je bijvoorbeeld elektrisch verstelbare bedden en je wilt geen hinderlijke naad in het midden? Maar de matrassen moeten wel afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dan wordt het bovendeel van de topper voorzien van een split. Of wanneer je moeite hebt met het opmaken van het bed, dan kan het ook een uitkomst zijn om een topper te gebruiken.

 

Wil je naar aanleiding van mijn blog meer weten over de aanschaf van een boxspring, matras of topper? Of zijn er vragen waar jij graag een antwoord op wilt hebben? Neem contact met mij  voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies. Ik help je graag om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten!

 

 

Door |2022-07-07T13:17:49+00:0007-07-2022|Persoonlijk Slaapadvies|0 Reacties

Over de auteur:

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant