Opvliegers! Hoe kun je beter slapen tijdens de overgang?

Je ligt eindelijk te slapen en dan overkomt het je ineens. Snel probeer je je been nog buiten boord te steken maar dat helpt al niet meer! Badend in het zweet word je wakker. Opvliegers! Soms zo erg dat je je bed moet verschonen, midden in de nacht.

Wat gebeurt er precies als je zo’n warmte-uitbraak hebt?

Het is een hormonenkwestie. Het bloedvatenstelsel raakt ontregelt door een verminderde oestrogeenproductie met een snelle, kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid tot gevolg. Er komt tijdelijk meer bloed in deze vaatjes en dat veroorzaakt niet alleen een knalrood gezicht. Nee, het zorgt er ook nog eens voor dat je het zo heet krijgt dat je er flink van gaat transpireren. En natuurlijk overkomt dit alles je op de meest onhandige momenten! Ook ’s nachts, met slecht slapen tot gevolg.

OVERGANGSKLACHTEN EN NACHTELIJK ZWETEN NIET ALLEEN VOOR VROUWEN. OOK MANNEN KUNNEN ER LAST VAN HEBBEN

Hoe kan ik weer lekker slapen?

Het is belangrijk dat je overdag gezond eet, voldoende blijft drinken, bewegen en ontspannen. Probeer je er maar zo min mogelijk tegen te verzetten als je de opvliegers voelt opkomen. En ga er niet bij het naar bed gaan al over piekeren of je wel aan je nachtrust zult toekomen. Probeer te bedenken dat het slaappatroon verandert als je in de overgang komt. Het is normaal dat je tussendoor wat langer wakker bent. Meer inzicht krijgen in je eigen slaappatroon kan helpen om meer ontspannen te gaan slapen. Ik kan je hierbij helpen.

Wat kan ik nog meer doen?

TIP 1

Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer tussen 16 en 18 graden is!

TIP 2

Gebruik géén synthetisch dekbed, hoofdkussen of beddengoed! Ga op zoek naar een materiaal dat snel warmte reguleert en vocht absorbeert en afvoert. Daar is best veel keus in. Ik help je graag om de juiste keuze te maken passend bij jouw persoonlijke voorkeur.

TIP 3

Gebruik een onderdeken op je matras, gevuld met Maïsvezel of Lyocell* (ook verkrijgbaar als vulmateriaal voor hoofdkussenhoes en dekbed.)

TIP 4

Gebruik Perkal-katoenen hoeslakens, dubbeljersey hoeslakens of hoeslakens gemaakt van Lyocell-garens*.

TIP 5

Als je matras ouder is dan 10 jaar is het zinvol om het te vervangen omdat de afdeklagen en de matrastijk inmiddels verzadigd zijn door de jarenlange opname van afvalstoffen afkomstig uit het transpiratievocht. Hierdoor gaat het warmte-regulerend -en vochtopnemend vermogen verloren en er is geen optimale isolatie en ventilatie meer in het matras.

*Lyocell: Via een milieuvriendelijk proces wordt uit de houtvezel van de eucalyptusboom een vulmateriaal voor dekbedden, hoofdkussens en onderdekens gemaakt en er worden garens van gesponnen die gebruikt worden in o.a. hoeslakens en dekbedovertrekken.

Meer over Lyocell: De stof, het materiaal Lyocell is beter bekend onder de merknaam Tencel. Het wordt gebruikt als vulmateriaal in dekbedden, onderdekens en hoofdkussens. Maar ook worden er garens van gesponnen die gebruikt worden in tijkstoffen voor dekbedden, hoeslakens en dekbedovertrekken. Deze vezel heeft een sublieme vochtopname. Het neemt tot wel 50% meer vocht op dan katoen. Het opgenomen vocht wordt vervolgens afgegeven aan de lucht zodat het snel verdampt. Mensen die het snel warm hebben, veel transpireren of last hebben van opvliegers slapen heerlijk dankzij Tencel.

Voor iedere warmtebehoefte is er een natuurlijk vulmateriaal beschikbaar in zowel onderdeken, dekbed als hoofdkussen.

Wanneer gebruik je een onderdeken?

Een onderdeken heeft verschillende functies tegelijkertijd:

  • Bescherming van je matras. (wasbaar) Afvalstoffen die met het transpiratievocht het lichaam verlaten tijdens de slaap -blijven na het verdampen van het vocht- achter in het onderdeken.
  • Het is een aangenaam extra laagje op je matras waar je lekker zacht op ligt zonder de ondersteuning en het ligcomfort van je matras te verminderen.
  • Het zorgt voor een aangenaam slaapklimaat vanwege een sublieme warmte-isolatie en warmteregulatie.

Opvliegers, snel warm of transpireren: Kies voor Tencel!

Wanneer je te maken hebt met de overgang word je nogal eens opgeschrikt door een plotselinge opvlieger. Het zweet breekt je letterlijk uit. Om je matras te beschermen gebruik je moltons maar om het snel vrijgekomen transpiratievocht op te nemen werkt dit niet voldoende. Dan kun je dit oplossen door een onderdeken van Tencel te gebruiken. Die neemt namelijk wel heel snel al het vocht op en zorgt dat het snel verdampt. Je blijft heerlijk droog en kunt gewoon doorslapen.

TENCEL ONDERDEKEN

Dit Tencel onderdeken is ongeveer drie centimeter dik en heeft elastiek op de hoeken zodat het niet gaat schuiven. Ook is het onderdeken verkrijgbaar met een jerseyrand zodat het als een soort hoeslaken om het matras gaat. Het mag gewassen worden en kan in de wasdroger. En het is ook geschikt voor mensen met een allergie.

Heb je het lang koud voordat je in slaap valt maar word je wel klam wakker of heb je het veel te heet? Kies dan voor Tencel gecombineerd met Maïsvezel!

 

TENCEL MET MAïS ONDERDEKEN

Dit onderdeken is ongeveer vijf centimeter dik. De vulling is een combinatie van Lyocell en Maïsvezel. De toevoeging van maïsvezel zorgt ervoor dat het onderdeken snel je lichaamstemperatuur opneemt zonder dat het broeierig aan gaat voelen. Het onderdeken voelt zachter aan en is wat dikker gevuld dan wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van Tencel als vulmateriaal. De Tencel zorgt voor een razendsnelle vochtopname.

Een aangenaam dekbed dat me omarmt en beschermt, niet te warm en niet te koud.

De lichte en soepelvallende dekbedden gevuld met Tencel vormen zich perfect naar je lichaam. Doordat dit materiaal snel je lichaamswarmte aanneemt maar toch niet broeierig warm voelt is het hét perfecte dekbed om het hele jaar door van te genieten. Heerlijk koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter. Alle mogelijke afmetingen zijn verkrijgbaar en ook kan er gekozen worden voor allerlei warmteklassen. Een dekbed alleen voor de warmst zomernachten of een behaaglijk slaapklimaat gedurende het hele jaar. Daarnaast is dit natuurlijke vulmateriaal uitermate geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. En alles uit deze serie is wasbaar en mag in de droger.

 

DEKBED TENCEL met klimaatcontrole

De tijk en de vulling is gemaakt van 100% Tencel verkrijgbaar in alle afmetingen. En in verschillende warmteklassen.

 

 

Of kies voor een dekbed dat gevuld is met maïsvezel.

Wie op zoek is naar een nieuw dekbed met een natuurlijke vulling denkt al snel aan wol of dons. Toch is er veel meer keuze. Maïs bijvoorbeeld! De vulling van dit dekbed is gemaakt van een biologisch afbreekbare vezel uit het zetmeel van de maiskorrel. Voorzien van een 100% katoenen satijngeweven tijk. Soepelvallend, licht in gewicht, wasbaar en een uitstekend vochtopnemend -en warmteregulerend vermogen. Kortom: Ideale eigenschappen voor een aangenaam slaapklimaat en… milieubewust geproduceerd. Verkrijgbaar in vier warmteklassen. Voor meer informatie of als je wilt bestellen, mag je me gerust bellen en dan kijken we samen welk dekbed voor jou persoonlijk de beste keuze is.

Wil je echt ontspannen slapen? Vergeet je hoofdkussen niet!

Mensen willen nog wel eens vergeten dat ook het hoofdkussen bijdraagt aan een ontspannen nachtrust. En ook het vulmateriaal van je hoofdkussen is belangrijk. Als je het heel snel warm hebt en regelmatig met vochtig haar wakker wordt dan is een Tencel hoofdkussen een goede hulp bij het bereiken van je ideale slaapklimaat.

 

HOOFDKUSSEN TENCEL

De gewatteerde hoes gemaakt van Tencelgarens is ook doorstikt met Tencelvulling of met een vulling van maïsvezel en wordt gecombineerd met een binnenkussen gevuld met Softbausch ventilerende zachte slaapbolletjes. De ritssluiting maakt individuele aanpassing van het vulvolume mogelijk. Lekker koel slapen en de tijk is gemakkelijk te wassen en te drogen. Verkrijgbaar in Soft, Medium en Firm en navulbaar. Allerlei afmetingen zijn mogelijk en de hoes is ook los verkrijgbaar.

Wil je graag een onderdeken, dekbed, hoeslaken of hoofdkussen bestellen? Dat kan! Ik help je graag!

Wil je weten of deze producten ook voor jou een oplossing zijn? Ik heb ervoor gekozen om het niet aan te bieden in een webshop. Er zijn veel mogelijkheden en de keuze voor een bepaald dekbed, hoofdkussen of onderdeken is heel persoonlijk. Daarom wil ik mijn klanten graag eerst spreken om een passend advies te kunnen geven. Samen kijken we naar jouw persoonlijke warmtebehoefte en zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Laat je gegevens achter via het contactformulier of bel me en dan vertel ik je er graag meer over? 06-57336405

 

Karine van Helvoort
Persoonlijk Slaapadvies