Home/Matras, Nieuws, Persoonlijk Slaapadvies/Wegdromen onder jouw ideale dekbed!

Wegdromen onder jouw ideale dekbed!

Wat is er fijner dan na een periode van warme zwoele zomernachten weer lekker wegdromen onder een dekbed met jouw favoriete vulmateriaal? Jezelf weer helemaal indraaien in je donzen dekbed, of weer omarmd worden door die vertrouwde wollen laag. Een dekbed levert een hele belangrijke bijdrage aan jouw nachtrust. Toch weten veel mensen niet dat er heel veel verschil is in vulmaterialen en eigenschappen.

Wat is de funcie van een dekbed?

Herstellen van alle dagelijkse inspanningen doe je om te beginnen op een goed matras en met het juiste hoofdkussen. Maar ook je dekbed is bepalend voor een goede nachtrust. Een dekbed moet zorgen voor een aangename warmte. En moet lichaamsvocht opnemen, maar ook afvoeren.

Aangenaam warm of juist liever koel?

Een dekbed houdt je warm. Dat is de basis, maar wat aangenaam warm is voor de één, is juist broeierig heet voor de ander. Of juist te koud. Daarom zijn dekbedden verkrijgbaar in verschillende warmteklassen. Welk dekbed past nou precies bij jou? Voldoet aan alle wensen? Het komt aan op het maken van de juiste keuze. En dat valt vaak niet mee, want behalve de dikte van het dekbed speelt ook het vulmateriaal een belangrijke rol. Of zelfs een combinatie van vulmaterialen om daarmee het ideale dekbed samen te stellen voor alle seizoenen.

Welke vulmaterialen zijn er eigenlijk allemaal?

Houd je van een soepelvallend en lichtgewicht dekbed? Dan zou dons een optie kunnen zijn. Of verlang je terug naar de kindertijd waarin je strak werd ingestopt onder zware dekens? Dekbedden van schapenwol komen dan in aanmerking. Ben je allergisch? Moet het dekbed vaak gewassen worden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit? Synthetisch kan dan een goede oplossing zijn.

De bekendste vulmaterialen: dons, schapenwol of synthetisch.

Dons is de laag met donzige, pluizige veertjes onder het verendek van ganzen en eenden. Bij een goed donzen dekbed wordt altijd het percentage ganzen –of eendendons dat gebruikt wordt in het dekbed aangegeven. De rest zijn veertjes. Hoe hoger het donspercentage hoe duurder het dekbed. Ganzendons is pluiziger en heeft daardoor een beter warmte-isolerend vermogen dan eendendons. Dons is heel licht in gewicht en valt soepel om je lichaam. Het is een dekbed waar je je heerlijk in kunt “nestelen”. Hoewel het dekbed kwetsbaar is heeft het bij het juiste onderhoud toch een hele lange levensduur.

Schapenwol

Als je wol zegt, zeg je Texelerwol, de combinatie van isolatie en ventilatie. Wol neemt vocht op en ademt het weer uit om tegelijkertijd warmte af te geven. Wol is wat zwaarder dan dons, is vormvast en heeft een lange levensduur. Het heeft een zelfreinigend vermogen, voorkomt huismijt en schimmelgroei en is duurzaam. Meestal wordt een dekbed van wol gemaakt in een 4-seizoenenuitvoering, zodat je zelf nog kunt aanpassen aan je eigen warmtebehoefte. Ook als je graag samen onder hetzelfde dekbed slaapt maar de één heeft het sneller koud dan de ander is er een mogelijkheid om het dekbed daar op aan te passen. Een wollen dekbed is naast heerlijk warm ook zacht en vol volume.

Synthetisch

Dekbedden met een synthetisch, kunstmatig vulmateriaal zijn over het algemeen goedkoper dan natuurlijke materialen. Men kiest vaak voor een synthetisch dekbed voor zijn duurzaamheid. Zeker als je het dekbed vaak moet wassen. Ook is het een dekbedsoort die gekozen wordt voor zijn anti-allergische eigenschappen. Nadeel van dit dekbed is dat het niet zo goed ventileert als de dekbedden met natuurlijke vulmaterialen. Vooral bij synthetische dekbedden is het heel belangrijk dat de tijk snel veel vocht op kan nemen om te voorkomen dat je ’s-nachts klam wakker wordt.

Natuurlijk slapen onder maïs of Tencel

Maïs

Wie op zoek is naar een dekbed met een natuurlijke vulling denkt al snel aan wol of dons. Toch is er veel meer keuze. Maïs bijvoorbeeld! De vulling van deze dekbedden is gemaakt van een biologisch afbreekbare vezel uit het zetmeel van de maïskorrel. Voorzien van een 100% katoenen satijngeweven tijk. Soepelvallend, licht van gewicht, wasbaar en een subliem vochtopnemend -en warmteregulerend vermogen. Ideale eigenschappen voor een aangenaam slaapklimaat…. én milieubewust geproduceerd!

Tencel

Nog een milieubewuste keuze! Tencel wordt gemaakt van houtvezels van de eucalyptusboom. Deze bijzondere vezelstructuur zorgt voor een zacht en absorberend vulmateriaal. Het vocht wordt razendsnel opgenomen en over de vezels verspreidt waarna het meteen kan verdampen. Geschikt voor iedere individuele warmtebehoefte in alle seizoenen. Warm in de winter en koel in de zomer.

Natuurlijk haar als vulmateriaal

Kamelenhaar

Kamelen leven in een klimaat met extreme temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De vacht heeft zich op deze omstandigheden ingesteld. Enerzijds een snelle aanpassing aan de oplopende hitte dankzij een maximaal ademend vermogen en anderzijds een sublieme isolatie. Hoe meer er van het donzig zachte haar uit de vacht gebruikt wordt hoe beter het dekbed zich aan alle temperaturen aan kan passen. Heb je het lang koud maar word je toch wakker van opvliegers of transpireren? Dan is een dekbed met kamelenhaar zeker geschikt. Dit dekbed is een prima oplossing als je graag samen onder hetzelfde dekbed slaapt en toch ieder een andere warmtebehoefte hebt.

Alpaca

Alpacawol is hypo-allergeen en bevat geen lanoline. Daarom is het geschikt voor mensen die snel last hebben van allergische reacties en toch een natuurproduct willen. Het warmte – isolerend vermogen van alpacawol is hoger dan die van schapenwol. Het ventilerend vermogen is super. Door zijn thermische vermogen past dit dekbed zich gemakkellijk aan, zowel aan warmte als aan koude. Dit dekbed wordt bij voorkeur gemaakt in een enkele uitvoering die volstaat voor het hele jaar.

Kasjmier

Een dekbed met de vulling van de donzige haren van kasjmier zorgt voor een behaaglijke warmte en is heerlijk licht van gewicht. Het dekbed valt soepel om je lichaam en het warmte-isolerend vermogen is hoog. Daarom hoeft dit dekbed niet heel dik te zijn. Het dekbed is verkrijgbaar in verschillende warmteklassen afhankelijk van je eigen warmtebehoefte en de temperatuur van je slaapkamer. Slaap je het hele jaar door met je raam open dan is dit een perfect dekbed voor de koudere periode en daarnaast gebruik je dan voor de warmere zomermaanden een zomerdekbed met een ander vulmateriaal afgestemd op je persoonlijke wensen.

Koel in de zomer:

Als je het in de zomer snel warm hebt kun je natuurlijk onder je lege dekbedovertrek slapen. Maar als je toch graag net een beetje meer gewicht op je wilt voelen dan zijn er ook verschillende soorten echte zomerdekbedden.

Katoen wordt al vele jaren gebruikt als zomerdekbed. Katoen neemt snel veel vocht op en blijft koel aanvoelen. Het is wasbaar en niet erg prijzig. Wel goed laten luchten zodat het opgenomen vocht overdag weer kan verdampen.

Bamboe

Bamboe wordt steeds meer gekozen als vervanger van katoen. Als vulmateriaal in dekbedden absorbeert het vocht nog beter dan katoen en voelt daarbij minder snel klam aan. Het is een dekbed dat vooral gebruikt wordt door mensen die een warme slaapkamer hebben en snel transpireren. Het warmte-isolerend vermogen van dit vulmateriaal is beperkt. Dit dekbed kies je vooral voor zijn vochtopnemend vermogen. Dit natuurlijke dekbed is goed wasbaar.

Zijde

Er zijn twee soorten zijde die je vaak tegenkomt als vulling van dekbedden. Wildzijde ofwel Tussah-zijde en Mulberry (moerbeizijde) Er zijn duidelijke verschillen in prijs, eigenschappen en kwaliteit.

Wildzijde is de goedkope variant en heeft korte verzels die in het dekbed doorgestikt moet worden om goed op zijn plaats te blijven in de tijk. Deze variant neemt minder goed vocht op, heeft een slechter warmteregulerend vermogen en gaat minder lang mee. Dit is dan ook een veel goedkoper dekbed dan het dekbed van moerbeizijde. Mooie lange vezels zorgen voor een hoge isolatie en vochtopname. Geschikt als zomerdekbed, maar ook verkrijgbaar als 4-seizoenendekbed voor een koel slaapklimaat het hele jaar door.

Hulp nodig bij het vinden van het dekbed dat écht bij je past?

Het kiezen van een goed dekbed blijkt voor veel mensen niet eenvoudig te zijn. Als Persoonlijk Slaapadviseur kan ik je daarbij helpen. Ik bekijk bij je thuis het soort slaapsysteem, het slaapklimaat en bespreek je persoonlijke voorkeuren: Heb je het snel warm of lang koud? Transpireer je veel of heb je last van opvliegers? Moet het dekbed wasbaar zijn? Moeten we rekening houden met allergieën? Zo vinden we samen het beste dekbed in de juiste prijsklasse.

Vind je het nu toch best een lastige opgave om een dekbed te kiezen dat perfect bij je past? Maak dan nu een afspraak met mij voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies Ik help je graag!

Door |2020-09-08T08:50:28+00:0008-09-2020|Matras, Nieuws, Persoonlijk Slaapadvies|1 Reactie

Over de auteur:

Eén reactie

  1. […] Er is een ruime keuze in vulmaterialen die gebruikt worden in het dekbed. Wol, dons en synthetisch is bij iedereen bekend. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden: kamelenhaar, alpaca, tencel, maïsvezel, kasjmier, katoen, bamboe, zijde enz. Hun functie is: zich blijven aanpassen aan jouw warmtebehoefte. Daarnaast is het belangrijk dat het dekbed fijn aanvoelt qua gewicht. Ga bij jezelf na of je graag samen met je bedpartner onder hetzelfde dekbed ligt. Als je ieder een andere warmtebehoefte hebt zijn er tweepersoons-dekbedden die individueel in te stellen zijn. Meer weten over soorten dekbedden? Klik hier! Ik schreef er al eens een blog over. […]

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant