Jouw dekbed is een essentieel onderdeel van een goede nachtrust. Het bepaalt voor een groot deel of jij lekker slaapt. Tóch is het dekbed vaak de sluitpost bij de aankoop van je nieuwe bed. Misschien krijg je zelfs een (synthetisch) exemplaar gratis bij je bestelling. Wordt het ingezet om jou snel te laten beslissen en de order door te drukken. Daarom vertel ik je deze keer vanalles over de functie en de mogelijkheden van het dekbed zodat jij je nooit meer laat verleiden tot een miskoop.
Waar moet een goed dekbed aan voldoen, welke taak moet het vervullen?
De kwaliteit van je dekbed bepaalt hoe optimaal jouw slaapklimaat is. Een goed dekbed houdt je warm, maar zorgt er ook voor dat je overtollige warmte kwijtraakt. Het is belangrijk dat het dekbed snel je lichaamswarmte aanneemt, maar ook weer snel warmte kan reguleren. En natuurlijk moet ook het vocht dat je verliest worden opgenomen en afgevoerd.
Lekker slapen begint in een fijn bed, daar ben ik van overtuigd.
Als jij je neervleit op je matras en je laat het dekbed over je heen vallen, dan is het eerste gevoel heel belangrijk. Lig je lekker? Voelt het zacht aan, een beetje fris, of juist snel warm? Voel je je het best bij een heerlijk licht donzen dekbed of zoek je juist meer gewicht en geborgenheid? De optimale omgevingstemperatuur in de slaapkamer is 15 tot 18 graden. Als het gevoel goed is, kun je ontspannen en val je uiteindelijk in slaap. Het hoort een automatisch proces te zijn. Je kunt je het moment dat je in slaap valt later niet herinneren. Je bent je er ook niet van bewust dat je slaapt. Om te beseffen waarom een dekbed zo’n grote bijdrage levert aan je slaapkwaliteit leg ik je eerst uit wat er gebeurt tijdens het slapen.
Voldoende diepe slaap
Je slaap bestaat uit een aantal fases die samen de slaapcyclus worden genoemd: van de inslaapfase naar de lichte-slaapfase, overgangsfase naar diepe slaap en REMslaap of droomslaap. De hersenactiviteit neemt af. Spieren ontspannen, je ademhaling wordt regelmatig en langzamer. Vervolgens geef je je steeds meer over aan de slaap. Het hart gaat langzamer kloppen en onder invloed van hormonen ontspannen je spieren volledig. De lichaamtemperatuur daalt en de overtollige warmte wordt afgevoerd door te transpireren. Je verliest per nacht behoorlijk wat vocht.
Tijdens de nacht doorloop je 4 tot 5 keer zo’n slaapcyclus van 90 tot 120 minuten. Het is de bedoeling dat de cyclus niet onderbroken wordt. Aan het einde van zo’n cyclus ben je wel even wakker. Je waaksysteem checkt of alles nog veilig is, of je geen pijn hebt, misschien even moet plassen. Niets aan de hand, dan zoek je zonder dat je het later nog weet weer een fijne houding en begin je de volgende slaapcyclus.
Slaapbehoefte
Dit is het moment waarop je er achter komt of het dekbed zich aanpast aan jouw slaapbehoeften. Wanneer je wakker wordt en merkt dat je het veel te heet hebt en klam aanvoelt. Of als je bibberend ligt te klappertanden. Omdat je bedpartner zich heeft genesteld in jullie dekbed. Dan ben je bewust wakker en registreert je systeem een probleem. Het in –en doorslaapprobleem. Veroorzaakt door een dekbed dat niet bij je past!
Vulmaterialen
Er is een ruime keuze in vulmaterialen die gebruikt worden in het dekbed. Wol, dons en synthetisch is bij iedereen bekend. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden: kamelenhaar, alpaca, tencel, maïsvezel, kasjmier, katoen, bamboe, zijde enz. Hun functie is: zich blijven aanpassen aan jouw warmtebehoefte. Daarnaast is het belangrijk dat het dekbed fijn aanvoelt qua gewicht. Ga bij jezelf na of je graag samen met je bedpartner onder hetzelfde dekbed ligt. Als je ieder een andere warmtebehoefte hebt zijn er tweepersoons-dekbedden die individueel in te stellen zijn. Meer weten over soorten dekbedden? Klik hier! Ik schreef er al eens een blog over.
Ik help je graag!
Wil je weten welk dekbed precies bij je past? Ik kies er bewust voor om het niet aan te bieden in een webshop. Er zijn veel mogelijkheden en de keuze voor een bepaald dekbed is heel persoonlijk. Daarom wil ik mijn klanten graag eerst spreken om een passend advies te kunnen geven. Samen kijken we naar jouw persoonlijke warmtebehoefte en zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Laat je naam en telefoonnummer achter via het contactformulier of bel mij en dan vertel ik je er graag meer over? 06-57336405
Karine van Helvoort
Persoonlijk Slaapadvies
Geef een reactie