Hét wollen dekbed

Alles wat je wilt weten over hét dekbed van schapenwol

Wollen dekbedden. Verkrijgbaar in verschillende diktes en in allerlei uitvoeringen. In diverse prijsklassen én in verschillende kwaliteiten. Dus is het best een lastige opgave om het juiste wollen dekbed te vinden dat precies aan al jouw slaapwensen voldoet.

In de winter vind je het vaak fijn dat je dekbed heel snel je lichaamstemperatuur aanneemt. Maar in de zomer wil je juist dat je dekbed koel blijft aanvoelen. Dat kan! Met een dekbed van schapenwol. Het is belangrijk dat je kiest voor de juiste warmteklasse en voor het juiste vulgewicht om heerlijk te slapen onder een wollen dekbed. Maar alles begint met de kwaliteit van de wol.

 

Zeg je wol? Dan zeg je Texeler!

Een prachtig Nederlands natuurproduct. Pure zuivere scheerwol die ook nog eens een positieve invloed heeft op je gezondheid. Want de wol van het Texelse schaap regelt niet alleen de temperatuur en vochthuishouding van je lichaam. De lanoline die van nature in de wol zit heeft ook een heilzame werking op de spieren en gewrichten.

 

Voor ieder seizoen het ideale slaapklimaat

De wol van het Texelse schaap heeft een fijne draad met volop kroesing. Hij is een beetje vettig, mooi blank en ontzettend veerkrachtig. De volle wollen vacht beschermt het schaap dat het hele jaar buiten leeft tegen de gure wind en winterkou. Maar in de zomer biedt de geschoren laag juist een verkoelende mantel.

wollen dekbed

Leverancier voor de grondstof, het schaap!

Als de schapen in juni worden geschoren begint het unieke productieproces van jouw nieuwe dekbed. De wol wordt gewassen. Daarmee is de wol niet alleen mooi schoon, maar ook geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. De wol wordt gekaard. Er komt lucht tussen de vezels die men verwerkt tot een dun wollen vlies. Middels een uniek vernaaldingsproces worden een aantal van die vliezen op elkaar gelegd en verweven tot een bijzonder volumineuze en veerkrachtige basis voor een subliem dekbed.

 

   

De afwerking

Vervolgens krijgt het dekbed een katoenen (Perkal of Satijn) of Tencel hoes. In het atelier volgt de afwerking met biezen, drukknopen en ritsen. De dekbedden zijn leverbaar in verschillende maten. Eénpersoons, tweepersoons en lits-jumeaux. Daarnaast kun je variëren met verschillende diktes.  Door een dunne en een dikkere laag aan elkaar te bevestigen creëer je een dekbed dat in alle seizoenen de juiste warmte geeft.

wollen dekbed varia

Wol isoleert, ventileert en reguleert warmte en vocht:

Wol heeft een enorm absorptievermogen. Het kan heel snel, veel vocht opnemen zonder klam aan te voelen. Dat is ideaal voor mensen die vaak transpireren of geplaagd worden door hormonaal nachtzweten. Wol is een uitstekende anti-transpirant. Het opgenomen vocht wordt meteen weer afgegeven aan de omgeving. Tijdens dit proces waarbij iedere wolvezel damp absorbeert, staat hij ook tegelijkertijd warmte af. Schimmels en huismijt krijgen geen kans om te overleven in een wollen dekbed.

 

Kun je een wollen dekbed wassen?

In elke schapenvacht bevindt zich lanoline: het natuurlijke wolvet. Lanoline maakt de wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. Dagelijks je dekbed laten luchten en wekelijks het dekbedovertrek verschonen is voldoende om je dekbed fris te houden. Toch zijn er mensen die graag hun dekbed zelf willen wassen. Dan moet je kiezen voor een wasbare wol. Dit is een dekbedtype dat volgens een speciaal proces wasbaar is gemaakt.

 

Wol is milieuvriendelijk, diervriendelijk en duurzaam

De zachte scheerwol komt van schapen die het hele jaar door buiten zijn. Ze grazen in weilanden die niet worden bewerkt met bestrijdingsmiddelen. Zodra de temperaturen gaan stijgen wordt het schaap geschoren en de wol wordt verwerkt. Het scheren is niet schadelijk, pijnlijk of vervelend voor het schaap. Het is juist noodzakelijk voor het welzijn van het schaap. Ongedierte krijgt geen kans om zich te gaan nestelen in de dichte vacht. De schapen hebben nu voldoende aan de koele vacht die overblijft na het scheren De schapen hebben nu voldoende bescherming tegen alle weersinvloeden van de zomer door de koele vacht die overblijft na het scheren. Bij het wassen van de wol gebruikt men alleen natuurlijke, afbreekbare middelen. De tijkstoffen zijn afkomstig van plantages waar geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Wol is 100% recyclebaar.

 

Wist je dat de zwaardere dekbedden ideaal zijn voor mensen die heel onrustig slapen? Het gewicht van het dekbed geeft een geborgen gevoel waardoor je jouw spieren beter ontspant tijdens de slaap.

 

Wol is Licht en Wol is Zwaar en Wol is Warm….. maar Wol is ook Koel

Hou je van een licht en soepelvallend dekbed? Dan kun je kiezen voor een dekbedtype dat is gemaakt van de wolvezels met erg veel veerkracht. Gecombineerd met een edelsatijnen tijk of met een tijk van Tencel. Wil je liever een gemiddeld gewicht? Dan kies je voor een hoger vulgewicht met een Perkal katoenen tijk. Daarnaast kun je kiezen voor een vierseizoenen dekbed. Eén voor de zomer en één voor herfst en lente. En in de winter rits je ze aan elkaar. Dekbedden worden gemaakt in verschillende gewichtklassen maar ook in verschillende warmteklassen. Afhankelijk van jouw voorkeur maak je een weloverwogen keuze. En slaap je samen onder hetzelfde dekbed terwijl je een andere warmtebehoefte hebt? Geen probleem! Ook daar zijn oplossingen voor.

 

Zal ik je helpen?

Wil je graag meer weten over wollen dekbedden of ben je juist benieuwd naar andere vulmaterialen? Hulp nodig bij het vinden van het dekbed dat écht bij je past? Ik vertel je er graag meer over. Maak nu een afspraak met mij voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies. of bel 06-57336405

 

 

Over de auteur:

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant