Home/Hoofdkussen/Welk hoofdkussen past bij jou?

Welk hoofdkussen past bij jou?

Welk hoofdkussen past bij jou?

Voor veel mensen is het niet eenvoudig om een fijn hoofdkussen te vinden. De vulling moet goed aanvoelen, warmteregulerend zijn en vocht opnemen. Het moet ook de juiste ondersteuning geven in alle slaaphoudingen. En dan moet het hoofdkussen óók nog precies passen. Niet te dun zijn, maar zeker niet te dik. Het moet de ruimte opvullen die overblijft tussen je matras en je hoofd, nek en schouder. Ze zijn er in alle soorten en maten en dat maakt het zo moeilijk om juist dat ene kussen te vinden dat aan al jouw wensen voldoet.

Waar moet het nieuwe hoofdkussen aan voldoen?

Lig je graag helemaal “in” het kussen? Wil je er mee frommelen? Of lig je liever meer “op” het kussen? Heb je het snel warm? Ben je allergisch voor bepaalde vulmaterialen of moet het kussen vaak gewassen worden? Zijn er voorkeurshoudingen (bijvoorbeeld buikslapen) die je af moet leren? Snurk je wanneer je op je rug slaapt? Wat is de levensduur van een hoofdkussen? En wat gaat dat kosten? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden tijdens de zoektocht naar jouw nieuwe hoofdkussen.

Welke soorten hoofdkussens zijn er?

Het brede scala hoofdkussens dat verkrijgbaar is zou je grofweg kunnen onderverdelen in:

–           vervormbare, opschudbare hoofdkussens met een losse vulling.
–           voorgevormde, elastische en ondersteunende hoofdkussens.
–           drukverlagende hoofdkussens.
–           hoofdkussens met een ingebouwde neksteun.

(Op)schudden:

Onder de opschudbare kussens verstaan we de hoofdkussens die je zelf kunt modelleren en waarmee je lekker kunt frommelen. Verkrijgbaar in superzachte tot medium-stevige uitvoeringen.
Ze zijn voorzien zijn van een vulling die je op kunt schudden en uit kunt kloppen. Door dit dagelijks te doen hou je een mooi volumineus exemplaar. Bovendien sla je hierdoor vocht en stof uit het hoofdkussen. De gebruikte vulmaterialen in de opschudbare hoofdkussens zijn:

-Dons: eenden- of ganzendons: deze kussens zijn soepel en heerlijk om in weg te dromen.
-Synthetische comforelbolletjes: wasbaar, zacht hoofdkussen met een gunstige prijs.
-Wol: stevig gevuld hoofdkussen voor een heerlijk ventilerende slaapomgeving.
-Kapok of Katoen.: Snel warm? Steeds weer draaien naar een koel plekje.

Vormvast:

De voorgevormde en ondersteunende hoofdkussens zijn gemaakt van elastisch schuim: koudschuim of (natuur)latex. Doordat het materiaal altijd terug wil naar zijn oorspronkelijke vorm creëer je tegendruk. Daar waar je hoofd ligt zak je het diepst weg en word je vervolgens gedragen. Op de plek in de nek of de hals, waar je minder drukt op het hoofdkussen sluit het kussen mooi aan. Hierdoor wordt je hoofd in alle houdingen optimaal gedragen. Er zijn hoofdkussens die een voorgevormde welving hebben zodat je extra ondersteuning voelt. Verkrijgbaar in soepel en stevig.

 

Drukverlagend:

Traagschuim is het materiaal dat gebruikt wordt in de drukverlagende hoofdkussens. Het is een schuimsoort die in beginsel stevig aanvoelt, maar onder invloed van warmte en gewicht zak je als het ware in je hoofdkussen. Zo past het kussen zich aan, aan jouw rondingen. Dit type hoofdkussen is zeer geschikt voor mensen die graag op de zij slapen maar ook op de rug. Daarnaast geven mensen vaak de voorkeur voor een kussen dat zachter aanvoelt dan het vormvaste hoofdkussen. Vind je het fijn dat het hoofdkussen wel in vorm blijft, maar hou je er niet van dat het kussen “terugduwt”? Dan zou dit hoofdkussen iets voor jou kunnen zijn. Drukverlagende kussens zijn verkrijgbaar in meerdere diktes.

Extra steun in je nek:

De hoofdkussens met een ingebouwde latex neksteun hebben ook een losse vulling van synthetische comforelbolletjes of dons, waardoor het kussen zacht is en meegeeft bij je gezicht. In je nek heb je wel de extra opvulling en ondersteuning zodat je weining tot geen druk voelt op je schouder. Dit is een hoofdkussen dat vaak gekozen wordt door mensen die de voorkeur geven aan slapen op de zij. Dit soort kussens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes zodat er voor ieder postuur een passende keuze is.

Hoe lang gaat een hoofdkussen mee?

Afhankelijk van het soort hoofdkussen kun je stellen dat je je hoofdkussen moet vervangen tussen de 2 en 5 jaar. Om de levensduur te verlengen adviseer ik om een molton ondersloop te gebruiken. Deze sloop neemt vocht en haarvet op. Door de molton iedere week te wassen hou je een fris hoofdkussen en voorkom je gele kringen in de kussentijk.

 

Zal ik je helpen?

Wil je graag meer weten over donzen hoofdkussens? Of ben je juist benieuwd naar andere vulmaterialen? Hulp nodig bij het vinden van het hoofdkussen dat écht bij je past? Ik vertel je er graag meer over. Maak nu een afspraak met mij voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies. Bellen mag natuurlijk ook: 06-57336405

Door |2022-04-01T14:46:54+00:0001-04-2022|Hoofdkussen|0 Reacties

Over de auteur:

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant