Wat is het beste matras?

Dat is veruit de meestgestelde vraag aan mij. En toch weet ik het antwoord niet. Of eigenlijk …… juist wel! Want het beste matras bestaat niet! Het matras waar ik het fijnst op slaap, kan best totaal niet passen bij jouw slaapwensen. Matrassen zijn er in verschillende uitvoeringen met allemaal hun unieke eigenschappen. Iedere matrassenfabriek heeft haar eigen expertise en elk matrassenmerk voert zijn eigen (steeds wisselende) collecties. Voordat je het weet ben je appels met peren aan het vergelijken. Daarom is het belangrijk dat je je laat adviseren door iemand die goed op de hoogte is van alle noviteiten op het gebied van slaapcomfort.

Hoe merk je dat je matras aan vervanging toe is?

Als je een grote kuil in het midden van je matras ziet zitten en de tijkstof heeft de nodige gele plekken, dan is het natuurlijk wel duidelijk. Voordat het zo ver is, heb je al allerlei signalen aan je voorbij laten gaan. Vaak begint het met een pijnlijke onderrug. Uitslapen wordt steeds lastiger. Je voelt de drang om die stramme spieren te bewegen. Je rekt en strekt en probeert de pijn er een beetje uit te lopen. Als je eens een kritische blik werpt op je slaapgewoontes merk je dat je steeds vaker wakker wordt en bewust op zoek moet naar een houding waarin je kunt doorslapen.

Wat gebeurt er binnenin een versleten matras?

De materialen in de kern van je matras kunnen je gewicht niet meer ondersteunen en gelijkmatig over het oppervlak verdelen. Daarom kruip je steeds meer naar de zijkant van je matras, waar nog net het laatste beetje steun zit. De afdeklagen zijn aan het verpulveren. En al het vochtopnemend vermogen van de matrastijk is weg, de doorstikking is verzadigd en het warmteregulerend vermogen is ver te zoeken. Het is intussen een broedplaats van bacterien geworden. Een matras geeft ongeveer 10 jaar de optimale steun en comfort en daarna is het zinvol om het te vervangen door een nieuw fris exemplaar dat weer helemaal bij jou past.

Als ik een nieuw matras koop moet ik dan ook een andere bedbodem?

Dat is een lastige vraag! Want het hangt niet alleen af van de conditie waarin je bedbodem verkeert, maar ook van het type matras dat je er op wilt gaan leggen. Heb je nu een spiraalbodem en wil je graag een hele zachte natuurlatex matras of een multilayer traagschuimmatras, dan is dat geen goede keuze. Deze matrassen hebben een actievere ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een lattenbodem of een modulebodem. De spiraalbodem voegt in dit geval te weinig toe aan het ligcomfort.

Maar wil je graag een matras met pocketvering en heb je een lattenbodem. Dan zou het best zo kunnen zijn dat de latten net iets te ver uit elkaar staan waardoor de veren niet goed ondersteund worden. Niet alleen gaat dit ten koste van het ligcomfort. Ook kun je na een paar jaar merken dat je matras binnenin kapot gaat. Veerbreuk. Bij het gebruik van een bedbodem die niet past bij het matras valt dit meestal niet onder garantie.

Wat is dat, een matras met pocketvering?

Een pocketveringmatras zit vol met stalen veertjes. Alle veertjes zetten zich naar de vorm van het lichaam. Dat lukt omdat ze – in hun eigen zakje – onafhankelijk bewegen. Zo past het matras zich perfect aan de lichaamsvorm aan ongeacht in welke houding je ligt. Hoe meer veertjes per vierkante meter, hoe beter je gewicht wordt verdeeld. Bovendien zorgt pocketvering met 5 of 7 comfortzones voor hardere en zachtere zones die elk op een specifiek lichaamsdeel zijn afgestemd. Deze zones zorgen voor een nog betere lichaamsondersteuning. Boven op die veren komt een afdeklaag in bijvoorbeeld natuurlatex, koud- of traagschuim. Deze laag geeft een goede vochtregulatie en extra ligcomfort.

 

En wat is een schuimmatras?

Schuimmatrassen van een degelijke kwaliteit zijn onder te verdelen in natuurlatex of synthetisch schuim. Beide typen zijn verkrijgbaar in diverse kwaliteiten en prijsklassen. De kern van beide soorten bestaan uit soepel of steviger schuim met een open celstructuur. Natuurlatex is wat elastischer waardoor een duidelijke tegendruk wordt ervaren. Het voelt ook iets warmer aan. Synthetisch schuim (koudschuim HR 50-60) beschikt over iets minder veerkracht maar is dan ook minder prijzig dan natuurlatex. Wel gaat het vaak langer mee omdat het materiaal veel minder gevoelig is voor kuilvorming.

 

Wat is nou dat multilayer traagschuim waar je tegenwoordig zo veel over hoort?

Traagschuim is een schuimsoort met een drukverlagende werking. Het past zich aan aan je lichaamsvormen en laat je lekker wegzakken in het matras. Maar…. traagschuim biedt totaal geen ondersteuning. Daarom wordt een goed traagschuimmatras opgebouwd in horizontale lagen. De bodem is van een laag steviger koudschuim, daarop komt vaak een laag soepel en ventilerend koudschuim. Daarop weer één of meerdere lagen verschillend traagschuim. Zoals eigenlijk geldt voor alle matrassen is het ook voor een traagschuimmatras belangrijk dat het schuim gemaakt is van een goede kwaliteit, met een hoog warmte –en vochtregulerend vermogen.

Een bed is niet zomaar een bed!

Voor alle matrassen geldt: standaardoplossingen bestaan niet. Even proefliggen is vaak niet voldoende; de ene persoon ligt graag “in” een comfortabel zacht matras en heeft het snel koud terwijl de ander het juist eerder warm heeft en liever meer “op” het matras ligt. Belangrijk is in ieder geval dat er gekozen wordt voor een matras dat in iedere houding ondersteunt, goed ventileert en beschikt over een uitstekend vochtregulerend vermogen.

Je hebt het juiste matras gevonden? Goed zo! Maar vergeet niet dat de ondersteuning van je hoofd en nek minstens even belangrijk zijn voor een optimale nachtrust. Het hoofdkussen! Daarover meer in mijn volgende blog.

Vind je het nu toch best een lastige opgave om een matras te kiezen dat perfect bij je past? Maak dan een afspraak met mij voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies.