Je slaapt al een tijd niet meer zo goed. Steeds weer word je wakker om een houding te zoeken waarin je door kunt slapen. En als het dan ochtend is weet je niet hoe je je stramme lijf weer in beweging moet krijgen. Kortom:  Je belooft jezelf nu eindelijk eens te investeren in een goed bed.  Je hebt het al vaker langs zien komen….. de boxspring, daar zie je jezelf wel in wegdromen. En dan begint je zoektocht. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je een nieuwe boxspring gaat kopen?

Boxspring, wat is het eigenlijk?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat een boxspring eigenlijk is. De boxspring is een bedbodem. Meestal staat hij los op pootjes. Bovenop deze bodem komt nog een matras. Het bed wordt tot een mooi geheel gemaakt met een prachtige stof naar keuze en is uit te breiden met een breed scala aan hoofd -en/of voetborden. Zo bepaal je de sfeer die bij jou past. Tegelijkertijd is dit ook je grootste valkuil. Het gevaar schuilt er namelijk in dat je nu vooral op de uitstraling van het bed gaat letten en vergeet dat er juist heel veel verschil is in ligcomfort.

Wat zit er in de boxspring?

De boxspring is een bodemplaat van hout met daarop een stalen verensysteem. Dit kan een bonellvering zijn. De grote veren zijn allemaal met elkaar verbonden middels een stalen draad. Het is een stug verentype dat we allemaal nog kennen uit het matras bij opa en oma. Onverslijtbare harde vering die gebruikt wordt in de boxspring en vooral een goede dragende ondergrond is voor het bovenmatras. Deze verenkern wordt ommanteld met polyetherschuim en daaromheen komt de stof. Binnenin is het open en er kan veel lucht in. Dit geeft een perfecte ventilatie. Als de boxspring als basis bonellvering heeft is het belangrijk dat je matras extra veel comfort geeft.

Liever meer ondersteuning

Vind je het juist prettig om een beetje meer ondersteund “in” je bed te liggen in plaats van er “bovenop” dan kun je kiezen voor de boxspring met pocketvering. Bij een pocketvering zijn de cilindrische veren individueel ingepakt in een zakje (pocket) Deze zakjes zijn met elkaar verbonden maar laten de veren afzonderlijk van elkaar bewegen. Iedere veer kan ingedrukt worden naarmate er druk op komt. Dit geeft stabiliteit, alsof je gedragen wordt. De boxspring geeft in tegenstelling tot alle andere bedbodems over het gehele oppervlak  een gelijkmatige ondersteuning, ook aan de randen. In plaats van polyether wordt koudschuim gebruikt. (Comfortabeler en reguleert warmte beter.) De boxspring is in een vlakke uitvoering leverbaar en in een electrische uitvoering.

Laat je niet foppen

Dan zijn er nog de boxen die het uiterlijk hebben van een echte boxspring maar dat helemaal niet zijn. Deze goedkopere boxen hebben geen vering maar latten waar schuim op gemaakt is met daaromheen de stof. Deze bedden zijn qua ondersteuning, duurzaamheid, ventilatie en ligcomfort niet te vergelijken met een echte boxsping.

Vergeet het matras niet

En als je dan tussen het ruime aanbod jouw droombed hebt gevonden moet het allerbelangrijkste onderdeel nog komen; het matras. Meestal maak je de perfecte combinatie met een matras waarin ook pocketvering zit. Al deze stalen veren zetten zich naar de vorm van je lichaam ongeacht in welke houding je ligt. Hoe meer veertjes per vierkante meter hoe meer ondersteuningspunten je hebt. Door te variëren in draaddikte van deze veren en de hoeveelheid pocketveren krijg je ook verschil in ligcomfort. Soepel, medium, stevig…. afgestemd op je lichaamsbouw en je lichaamsgewicht. De toplaag maakt het geheel af. Je kunt kiezen voor koudschuim, traagschuim of natuurlatex als afdeklaag. Iedere laag geeft weer een ander gevoel.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Heb je alle meubelboulevards al afgestruind? De reclamefolders allemaal gelezen? Het internet helemaal uitgekamd maar wordt het aanbod steeds groter en de keuze steeds moeilijker?

Zal ik je helpen om de boxspring te vinden die écht bij je past?  Als Persoonlijk Slaapadviseur kom ik bij je thuis. Samen kijken we naar je wensen, bespreken welke materialen bij je passen en brengen we eventuele slaapproblemen in kaart. Daarna breng ik een passend advies uit waarna je vrij bent om tot bestelling over te gaan. Zo vinden we samen de beste boxspring in de juiste prijsklasse.

 Maak nu een afspraak met mij voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies.

Karine van Helvoort
Persoonlijk Slaapadvies