Voor mij is oudjaarsdag een dag om nog even achterom te kijken. Het was een mooi jaar! Het jaar waarin ik mijn 10-jarig jubileum vierde. En het jaar waarin ik weer veel mensen voor wie lekker slapen niet vanzelfsprekend is mocht helpen bij het vinden van hun nieuwe bed.

Meteen denk ik aan dat mooie 11-jarige meisje dat al een hele tijd heel slecht sliep. Moeite met inslapen, ’s nachts klaarwakker en ’s ochtends ook weer veel te vroeg uit de veren. Natuurlijk heb ik haar een aantal waardevolle tips proberen te geven om haar slaapritme aan te passen en ze kreeg een nieuw matras. De volgende dag kreeg ik al een appje van haar moeder: “Hoe heb je geslapen?” “Heel fijn mama! Het nieuwe matras heeft me de hele nacht geknuffeld”

Of aan dat lieve echtpaar dat me zo hartelijk ontving om me mee te nemen in hun zoektocht naar hét bed, van alle gemakken voorzien, om samen oud in te worden. Een aantal keren ben ik er geweest voordat we het verrijdbare bed met een op maat gemaakte achterwand uiteindelijk geplaatst hebben. En steeds was er koffie met iets lekkers erbij en gingen de verhalen verder dan alleen het kopen van een bed. Een paar maanden later zat er opeens een rouwkaart in de brievenbus. Na een kort ziekbed was meneer overleden. Wat had ik het deze mensen gegund dat ze nog lang samen hadden mogen zijn.

Ik wens je geluk, liefde en gezondheid! Ik wens je het allerbeste voor het nieuwe jaar!

En als we ’s avonds niet kunnen slapen, omdat we niet meer graag naar school gaan, bang zijn om gepest te worden. Piekeren over het werk en of we wel goed genoeg zijn. Ons zorgen maken over de toekomst van onze kinderen, over de gezondheid van onszelf of van iemand die ons dierbaar is. Of als de plek naast ons in bed plotseling leeg is. Dan wens ik dat we zo nu en dan heel even het gevoel mogen hebben dat ons bed ons de hele nacht zal knuffelen.

Karine van Helvoort
Persoonlijk Slaapadvies