Een dekbed houdt je warm. Maar wat aangenaam warm is voor de één is juist broeierig heet voor de ander. Of juist te koud. Daarom zijn dekbedden verkrijgbaar in allerlei warmteklassen. Met diverse vulmaterialen met hun unieke eigenschappen. Welk dekbed past nou precies bij jou?

Heb je allergieën? Moet je dan kiezen voor synthetisch?

Jarenlang was dit inderdaad de enige keuze die er was voor mensen die hun dekbed vaak moesten wassen omdat ze allergisch zijn voor huisstofmijt. Er zijn wel meer veronderstellingen als het om synthetische dekbedden gaat. Namelijk dat een synthetisch dekbed niet geschikt is voor mensen die het snel warm hebben of veel transpireren. Dat het het meest geschikte dekbed is voor kinderen. Of dat een synthetisch dekbed altijd het goedkoopst is.

De meest verkochte dekbedden zijn synthetische dekbedden

Je vindt ze op veel verkooppunten: van de beddenspeciaalzaak die zich richt op het hoogste prijssegment tot aan de goedkoopste supermarkt. Ook hier geldt weer dat de kwaliteit voor een groot deel de prijs bepaalt. Het dekbed met een subliem vocht –en warmteregulerend vermogen ligt niet als aanbieding ergens in de schappen, maar heeft een verhaal en dus koop je het bij de specialist die precies uit kan leggen welk (synthetisch) dekbed bij je past.

Het verschil zit in de vulling

In een synthetisch dekbed is de vulling altijd gemaakt van een kunstmatige vezel. Bijvoorbeeld dichte polyestervezels. Vezels van ongeveer een halve centimeter worden als een soort watten verwerkt in een katoenen tijk. Deze vezel houdt warmte goed vast maar kan geen vocht opnemen. Dan is er nog de holle vezel; ook van polyester maar door een ander productieproces tot een isolerende holle vezel gemaakt. En tot slot is het luxere dekbed doorgaans gemaakt van een Softbausch-vezel. (spiraalvormig gekrulde holle vezels) Voelt licht en zacht aan en sluit soepel om je lichaam. Van alle synthetische dekbedden is het isolerend -en warmteregulerend vermogen van dit type het best.

Vergeet niet naar de tijk te kijken!

De tijk bepaalt het vochtopnemend vermogen bij synthetische dekbedden. Daarom is het belangrijk dat de grondstof voor de tijk van bijvoorbeeld katoen of lyocell (cellulosevezel) is. Eventueel geweven in een soepelvallende satijnbinding. Gebruik bij dit type dekbed altijd katoenen beddengoed voor de vochtopname.

Zal ik je helpen?

Heb je last van allergieën en wil je graag weten welke mogelijkheden er zijn voor jou? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies.

Karine van Helvoort
Persoonlijk Slaapadvies