Home/Matras, Nieuws/Pocketvering, hoe vind je het matras dat precies bij jou past?

Pocketvering, hoe vind je het matras dat precies bij jou past?

Matrassen zijn er in verschillende uitvoeringen met allemaal hun unieke eigenschappen.

Iedere fabrikant ontwikkelt zijn eigen matrassen. Allerlei testuitslagen zijn terug te vinden op internet. Wanneer kun je het nou met elkaar vergelijken en wanneer is het een totaal ander concept? Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren door iemand die op de hoogte is van wat er allemaal te krijgen is. Deze keer vertel ik je meer over het Pocketveringsmatras.

 

Pocketvering: een stalen springveer in een zakje.

Dit type matras wordt zo genoemd omdat er stalen veren individueel verpakt zitten in een zakje (pocket). Al deze ingepakte veren zorgen er afzonderlijk voor dat je (door het geven van tegendruk) per veer, gedragen wordt tijdens je slaap. Dat klinkt heel simpel. En toch is hiermee lang niet alles over het pocketveringsmatras gezegd.

Want omdat ieder mens een andere lichaamsbouw, eigen slaapgewoonten en persoonlijke voorkeuren heeft, zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. Binnen de groep pocketveringsmatrassen is er ook een exemplaar verkrijgbaar dat precies bij al jouw wensen aansluit. Maar ja, hoe vind je nou net dat ene matras dat op jou ligt te wachten?

Ik ga je meer vertellen over: wanneer de eerste pocketveringsmatrassen de Nederlandse slaapmarkt veroverden. Een technisch verhaal over de opbouw van het pocketveringsmatras. En ik ga je kennis laten maken met een aantal soorten pocketveringsmatrassen.

 

De pocketveer is al honderdtwintig jaar geleden uitgevonden.

Toch duurde het veel langer voordat iedere Nederlandse beddenzaak een aantal varianten in hun assortiment opnam. Rond 1970 werden er voor het eerst verstelbare spiraalbodems verkocht. Tot dan toe kon je in de meeste beddenwinkels enkel kiezen voor een matras gemaakt van Bonell-binnenvering of een schuimmatras. Het schuimrubber matras is warmer en redelijk soepel. Je ligt er een beetje in. Bonellvering is stevig, je ligt er echt bovenop en het geeft een deinend gevoel.

foto Bonell binnenvering

Bovendien was de open constructie middenin het matras ideaal voor mensen die het snel warm hadden. Dit vanwege de goede ventilatie. Het bonellsysteem was niet geschikt voor een verstelbare bodem omdat de verenconstructie niet kan buigen. Nu moest je wel kiezen voor een schuimrubbermatras als je een verstelbare bodem wilde. En ging je voorkeur uit naar een matras met vering dan kon je alleen maar kiezen voor een niet-verstelbaar bed. Daar moest een oplossing voor komen.

Als antwoord op de toenemende vraag, werd er nu door de meeste gerenommeerde beddenfabrikanten een matrastype gemaakt dat wél geschikt was om te buigen. De stalen veren werden afzonderlijk van elkaar in zakjes geplaatst zodat ze niet in elkaar kwamen te zitten bij het verstellen van het bed. De zakjes zijn met elkaar verbonden op een manier zodat de veren naast elkaar in het matras blijven staan. Een flexibel matras.

Maar het nieuwe type vering had nog veel meer voordelen ten opzichte van het oude bonellsysteem. Door de open binnenkant kon het matras nog steeds goed ventileren en daarnaast gaf iedere veer afzonderlijk ondersteuning. Het matras lag veel comfortabeler. Er werd vanaf nu steeds meer nadruk gelegd op slaapcomfort. In de loop der tijd is het principe veel verder doorontwikkeld en is er een nieuw genre hoogwaardige matrassen ontstaan. De nieuwe generatie Pocketvering, een matras met een verhaal.

foto: opbouw pocketvering

 

De opbouw: een technisch verhaal

Je raakt  van slag

Zoals ik al zei is iedere veer ingepakt in een (katoenen of een non-woven) zakje. De veer is een (roestvrij) stalen draad (liefst thermisch gehard) die een aantal slagen maakt om tegendruk te geven. Deze draad maakt een aantal windingen ofwel slagen. Vandaar dat je als je op zoek bent naar een pocketveringsmatras regelmatig de term 5-slags, 6-slags of 7-slags tegenkomt. Dat getal staat voor het aantal draaiingen dat er in de draad van de veer zit. Door meer windingen wordt de individuele veerkracht groter.

foto: vijfslagsveer en zevenslagsveer

Of je bent de draad kwijt

Door te variëren in de dikte van de staaldraad maakt men soepele of stevige veren; gemakkelijk in te drukken of juist stug. Met de mogelijkheid om het matras op te bouwen met veren van verschillende hardheden kunnen ze een matras geschikt maken voor een bepaald gewicht. Maar men kan ook nog eens gaan werken met hardheidszones.

De plek waar je met je heup (zitvlak) ligt is de plek waar het meeste gewicht komt. En waar je de meeste ondersteuning wilt. Daar plaatst men dan de heupzone met veren met een dikkere draaddikte. (Of als je juist daar extra diep in het matras wilt liggen dan kies je voor een soepele heupzone.) De schouder moet (vooral in zijligging) lekker wegzakken in het matras, dus, daar komt de schouderzone van veren met een dunnere draaddikte.

Tussen deze twee zones (schouder en zitvlak) komt een zone die er qua draaddikte tussenin zit. Zo wordt de ruimte in de taille goed opgevuld. De zone van het bovenbeen is van dezelfde draaddikte waardoor deze plek je bovenbenen goed draagt en als je het matras om wilt draaien van hoofd –naar voeteneinde dan blijft de ondersteuning hetzelfde. Om aan te geven hoeveel zones het matras heeft, waarbinnen met verschillende draaddiktes is gevarieerd zie je vaak de termen 5- zones, 7-zones of zelfs 9-zones. Het is overigens niet zo dat het matras beter is wanneer er meer zones in zitten.

foto: zeven zones.

Nu ook nog de tel kwijt?

Ik weet dat het een lang verhaal wordt. We weten nu iets over slagen en zones. Maar dan ben je er nog niet. Er wordt ook veel gesproken over het aantal veren in een matras. Want ook dat is bepalend voor het ligcomfort. Een standaard pocketveringsmatras heeft ongeveer 200 tot 400 veren per vierkante meter. Wanneer er meer veren in het matras komen wordt de doorsnee van de veer kleiner. Je krijgt meer ondersteuningspunten. En daarmee wordt het lichaamsgewicht anders over het oppervlak verdeeld.

Je zou bijna denken dat hoe meer veren er in een matras zitten hoe beter het is. Maar dat is niet waar. Het is de combinatie van draaddikte, aantal wendingen, hoeveelheid veren en de manier waarop de comfortzones in het matras verdeeld zijn die er voor zorgt dat het matras een bepaald ligcomfort geeft. Daarbovenop komt ten slotte ook nog een comfortabele laag van koudschuim, traagschuim of (natuur)latex en een fijne matrastijk, passend bij jouw lichaamsbouw en je persoonlijke wensen.

TONVORMIGE POCKETVEER

Er valt nog van alles te vertellen over de vorm van de veren. De eerste matrassen waren voorzien van een tonvormige veer. De bovenste en de onderste winding is het smalst en in het midden zit de grootste draaiing. (Precies zoals bij een regenton.)

 

 foto: tonvormige veer

Dit type veer geeft veel deining, doordat de veren elkaar wel in het midden raken. Daar zijn de zakjes aan elkaar bevestigd. Maar aan de bovenkant en de onderkant raken ze elkaar niet en daar hebben ruimte om zijwaarts te bewegen. Het matras kan hierdoor een beetje wiebelig aanvoelen. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Er zijn veel mensen die dat juist heel prettig vinden. Je kiest voor een bepaald gevoel van ondersteuning omdat het bij jou past.

CILINDRISCHE POCKETVEER (IN RIJ)

foto: cilindrische pocketveren

Dit type pocketvering heeft over de hele veer dezelfde grootte in diameter. Daardoor geeft de vering iets meer opwaartse tegendruk. De zakjes van de veren zijn aan de bovenkant (en onderkant) met elkaar verbonden. Deze rijen veren staan in het matras met daartussen open ruimtes. De veren kunnen nog wel een beetje zijwaarts bewegen en geven meer stabiliteit dan een tonvormige veer.

GENESTE POCKETVERING

foto: geneste pocketveren

Bij de geneste pocketvering staan de cilindrische veren niet op een rij maar ze worden in een honingraatstructuur gezet. Er passen meer veren in. De tussenruimte wordt meer opgevuld en er zit minder beweging in het matras. De veren die nu door je lichaam worden ingedrukt geven hun tegendruk vooral recht naar boven. Een matrastype waarop je heel gemakkelijk kunt omdraaien en het geeft je in iedere houding een stabiele ondersteuning.

MULTIPOCKET OF MICROPOCKET

foto: micropocketveren

Een micropocket of multipocket is een matras met heel veel flexibele pocketveren. Het geeft een heel stabiel ligcomfort door de vele ondersteuningspunten. Op de plek waar de veer het meest ingedrukt wordt krijg je het meeste steun en daar waar minder druk komt voel je ook minder tegendruk. Deze matrassen zijn meestal afgewerkt met dikke lagen (natuurlijke) materialen die je ook nog eens een extra comfortabel gevoel geven.

TWEE-LAAGS-POCKET OF TWINSPRING

foto: Twin-spring

Deze kern bestaat uit een laag grote en een laag kleinere pocketveren die op elkaar worden gezet. De bovenste laag met kleinere veren zorgt voor een soepel ligcomfort, terwijl de onderste laag met grote veren voor een stevigere basis zorgt. Door deze combinatie krijgt het lichaam niet enkel de meest optimale ondersteuning, maar voelt het ook zalig aan om neer te vlijen op je matras.

HOOG-LAAG-POCKET

foto: Hoog-Laag pocketveren

Het gevoel van het eerste soepele contact met het matras en daarna stabiliteit ervaren vanuit een stevigere basislaag is kenmerkend voor dit type pocketvering. Grotere hoge veren worden afgewisseld met stevigere kleine veren. Daardoor krijg je een honingraatstructuur die zorgt voor stabiliteit en toch kunnen de veren die je het eerste aanraakt enigszins meeveren met de contouren van je lichaam. Dit verentype is ook verkrijgbaar in matrassen die niet meer omgekeerd hoeven te worden.

COMBI-POCKET

foto: combi-pocketveren

Wel een pocketvering of toch liever een koudschuimmatras? Er is een matrassoort en die heeft het allebei! Een kern van koudschuim waarin gaten zijn gemaakt. In deze gaten worden pocketveren geplaatst. Zo voel je de souplesse en ondersteuning van een schuimmatras maar de extra tegendruk en de ventilatie van de pocketvering.

STAALBANDKADER 

foto: staalbandkader

Rondom de verenkern zit altijd een schuimrand. Om er voor te zorgen dat de veren netjes op zijn plaats blijven hebben de betere matrassen vaak de buitenste veren geborgd middels een staalbandkader. Zo hoeft de schuimrand niet zo breed te zijn en passen er meer veren in het matras. Nu kun je gerust op de zijkant van je matras gaan zitten om bijvoorbeeld je sokken aan te doen.

AFDEKLAGEN

Dacht je dat dit het was? Nee hoor… Er zijn heel veel verschillende pocketveringsmatrassen. Maar met alleen een verenkern is het matras niet af. Dat zou natuurlijk niet lekker comfortabel liggen. Naast deze verschillende soorten veren is het belangrijk om nog iets te weten over het comfort dat je kunt bereiken door gebruik te maken van verschillende soorten afdek-lagen, bovenop de verenkern. Afhankelijk van je warmtebehoefte en wensen t.a.v. het eerste aanvoelen van het matras wordt er in een matras gebuik gemaakt van bijvoorbeeld koudschuim, traagschuim of natuurlatex.

Koudschuim: schuim met een open celstructuur zorgt voor een goede ventilatie en het reguleren van vocht. Het elastische schuim voelt soepel aan en blijft relatief koel.

Traagschuim: ook wel bekend als visco-elastisch schuim of nasa-schuim. Het materiaal keert bij indrukken heel langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Onder invloed van warmte werkt het materiaal drukverlagend.

Natuurlatex: natuurproduct met een enorme veerkracht en elasticiteit. Neemt snel je lichaamswarmte aan en voelt lekker soepel aan. Doordat het snel terug wil naar zijn oorspronkelijke vorm geeft het een fijne, gelijkmatige tegendruk. In matrassen met natuurlijke afdekmaterialen wordt ook vaak gekozen voor paardenhaar, of een combinatie van latex en paardenhaar.

Zal ik je helpen bij het vinden van het bed dat écht bij je past?

Het vinden van een fijn matras is niet eenvoudig. Juist omdat er zoveel keus is. Daarom snap ik best dat er na het lezen van mijn blog nog steeds heel veel vragen zijn. Of misschien weet je het nu helemaal niet meer. Geen probleem, ik help je graag!

Wil je weten welk matras het beste bij je past? Samen kijken we naar jouw persoonlijke wensen en zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Laat je gegevens achter via het contactformulier of bel me en dan vertel ik je er graag meer over 06-57336405

 

 

Door |2020-06-30T10:43:59+00:0009-06-2020|Matras, Nieuws|0 Reacties

Over de auteur:

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant