Heb jij dat ook? Nu de vakantieperiode weer achter ons ligt en iedereen weer zijn dagelijkse bezigheden heeft hervat, lijkt het alsof je opeens niet meer helemaal uitgerust wakker wordt? Op het vakantieadres nog prima kunnen slapen en eenmaal thuis lig je alsmaar te woelen en te draaien? Kun je niet meer lekker doorslapen en moet je steeds weer een houding zoeken waarin je lekker ligt? Krijg je zelfs pijn in je onderrug als je eens lekker kunt uitslapen? Dan is de kans groot dat het matras de boosdoener is!

Misschien is de bedbodem nog goed en hoeft er alleen een nieuw matras aangeschaft te worden. Kies je dan voor een matras met (pocket)vering of lig je toch beter op een schuimmatras?

matras met pocketvering

Een pocketveringmatras zit vol met stalen veertjes. Alle veertjes zetten zich naar de vorm van het lichaam. Dat lukt omdat ze – in hun eigen zakje – onafhankelijk bewegen. Zo past het matras zich perfect aan de lichaamsvorm aan ongeacht in welke houding je ligt. Hoe meer veertjes per vierkante meter, hoe beter je gewicht wordt verdeeld. Bovendien zorgt pocketvering met 5 of 7 comfortzones voor hardere en zachtere zones die elk op een specifiek lichaamsdeel zijn afgestemd. Deze zones zorgen voor een nog betere lichaamsondersteuning. Boven op die veren komt een afdeklaag in bijvoorbeeld natuurlatex, koud- of traagschuim. Deze laag geeft een goede vochtregulatie en extra ligcomfort.

matras van schuim

Schuimmatrassen van een degelijke kwaliteit zijn onder te verdelen in natuurlatex of synthetisch schuim. Beide typen zijn verkrijgbaar in diverse kwaliteiten en prijsklassen. De kern van beide soorten bestaan uit soepel of steviger schuim met een open celstructuur. Natuurlatex is wat elastischer waardoor een duidelijke tegendruk wordt ervaren. Synthetisch schuim (koudschuim HR 50-60) beschikt over iets minder veerkracht maar is dan ook minder prijzig dan natuurlatex en gaat toch langer mee omdat het materiaal niet gevoelig is voor kuilvorming.

een bed is niet zomaar een bed

Voor matrassen geldt: standaardoplossingen bestaan niet. Even proefliggen is vaak niet voldoende; de ene persoon ligt graag “in” een comfortabel zacht matras en heeft het snel koud terwijl de ander het juist eerder warm heeft en liever meer “op” het matras ligt. Belangrijk is in ieder geval dat er gekozen wordt voor een matras dat in iedere houding ondersteunt, goed ventileert en beschikt over een uitstekend vochtregulerend vermogen.

Je hebt het juiste matras gevonden? Goed zo! Maar vergeet niet dat de ondersteuning van je hoofd en nek minstens even belangrijk zijn voor een optimale nachtrust. Het hoofdkussen! Daarover meer in mijn volgende blog.

Vind je het nu toch best een lastige opgave om een matras te kiezen dat perfect bij je past? Maak dan een afspraak met mij voor een vrijblijvend Persoonlijk Slaapadvies.

Karine van Helvoort
Persoonlijk Slaapadvies